Jopavi

Jopavi

onsdag 29 januari 2014

P som i marknadsföringsmix


Designing the marketing mix – product, price, place
and promotion – involves working out the tactical details of the positioning strategy
(Kotler et al., 2005:446)

Man kan analysera marknadsföringen i ett företag till exempel på basis av en sk. marknadsföringsmix, som består av marknadsföringens 4P (Produkt, Pris, Plats och Påverkan). Denna modell används t.ex. för att göra en produkt framgångsrik på marknaden, vilket kräver att alla P:n är i rätt balans med varandra och strategiskt valda för att fylla målet med marknadsföringen. (Kotler et al., 2005:34)

Det hela börjar med produkten. Företaget måste först fundera på själva kärnprodukten. Kunderna måste ha ett behov av produkten för att faktiskt köpa den. När man har kommit på kärnprodukten börjar man utforma den med och lägga in värde med hjälp av varumärke, kvalitet och förpackning. Tredje steget är att utöka produkten utöver den påtagliga delen. Detta med t.ex. garantier, transport och kundservice. (Kotler et al., 2005:539)

Nästa punkt är att komma fram med det rätta priset. Vill företaget sälja färre produkter med ett högt pris, eller vill de öka kvantiteten genom att sänka priset? Att finna balansen som både företaget och kunderna anser vara acceptabelt kan vara tidskrävande. Priset måste också motsvara produktens marknadsförda kvalitetsnivå. Om t.ex. en BMW marknadsförs som ett fordon av hög kvalitet så kan inte priset vara på nivån av en 80-tals Mazda.

Att välja var produkten skall säljas är också viktigt, vilket utgör det tredje P:t. Det finns många olika sätt att föra ut en produkt på marknaden: internethandel, detaljhandel, grossist osv. Också det var i världen det är meningen att produkten skall uppfylla ett behov hör hit. Hur man marknadsför en produkt som skall användas i Afrika och en som skall lanseras i USA skiljer sig markant från varandra. Även hur produkten transporteras hör till detta P.

Påverkan är allting man kan göra för att främja kundens uppfattning om produkten. Det viktigaste enligt mig är att skapa ett fungerande kommunikationsnät inom företaget och mellan kunderna och företaget. När det är klart kan man gå över till egentlig reklam och den fysiska försäljningen. Nuförtiden är speciellt olika sociala medier viktiga i marknadsföringen.      

 

Källa:

Kotler, Philip, Wong, Veronica, Saunders, John, Armstrong Gary, 2005, Principles of Marketing, Fourth European Edition, Pearson Education Limited, Harlow
 
//Johan Sangder

Hur många euro nöjd är du?

Jag intresserade mig för modellen som gör ett försök att mäta marknadsföringsframgång. Vid en första anblick verkar det kanske som att framgång inom marknadsföring är något mycket svårt att mäta, och tidigare har marknadsförare kunna kräva pengar för marknadsföring utan någon detaljerad budget just på grund av det. Idag däremot är de pressade från olika håll för att deras prestationer mäts enligt ROI, return on investment, alltså vad man utvinner ur pengarna som man investerat i marknadsföringen (Kottler, 2005:56).

ROI är nettot av marknadsföringsinvesteringen dividerat med kostnaden av marknadsföringsinvesteringen, och är alltså därför ett mätinstrument för vinsten genererad av marknadsföringsaktiviteter (Kottler, 2005:57). Problematik finns ändå eftersom enheten som det mäts i är pengar (euro), medan själva framgången inom en marknadsföringskampanj kan vara problematisk att konvertera till samma enhet. Alltså brand medvetenhet, försäljning, kundvärde, kundtillfredsställelse och marknadsandel kan vara svåra att konvertera till en gemensam variabel. 

Jag anser att man således istället för att mäta ROI i euro, kunde försöka göra ett index. Låt oss säga att man har en skala från 1 till 10, var 1 är det sämsta tänkbara resultetet och 10 är det bästa. Efter att man genomfört en ny marknadsföringskampanj kunde man ge ett index i vad kampanjen kostat jämfört med vad man normalt sätter ut på kampanjer (5 skulle vara det exakta medeltalet av tidigare budgeter), ett index för hur mycket inkomsterna ökat sedan kampanjens början till en begränsad period (5 skulle vara det man exakt förväntat sig), och på liknande sätt ge ett index åt brandmedvetenhet, kundvärde, kundtillfredsställelse. Det här skulle resultera i att man kan konkretisera hur kampanjen gått enligt de egna förhoppningarna. För att veta hur man ligger till på marknaden krävs ju att man vet i vilken position man är i jämfört med andra företag. Alltså, indexen företag emellan skulle inte användas direkt för att jämföras med varandra, utan mer för att indikera hur prestationerna framskrider mot det strategiska målet.


Jag tycker att det annars är hemskt intressant hur man inom företag så starkt förlitar sig på numeriska rapporter för att göra beslut. Jag har för mig att det hänger kvar sedan 80-talet när man utbildade en drös analytiker som just försökte konvertera allt till siffror och gjorde analyser på detta. Jag vill nog påstå att ledare idag nog gör allt flera beslut på ”känsla” än baserat på numeriska rapporter. Det här tror jag i och med att ledare idag höjs upptill skyarna som allvetande problemlösare, och på grund av det faktum att vi med olika informationssystem har starka datorer som faktiskt kan räkna ut egentligen vad som helst för att kalkylera vilket beslut som är vettigast att ta, men att ledare trots detta oftast väljer att gå efter sin ”känsla” (den här informationen fick jag av en smått frustrerad professor inom informationssystem).

- AnnikaF

Kotler, P., & Armstrong, G. (2008). Principles of marketing. Pearson Education: New Jersey.  

SWOT-analys

Då ett företag vill analysera sin marknadsföring och få reda på vad som är bra med det, samt vad som kunde förbättras, är SWOT-analysen en mycket effektiv och använd sätt att granska företagets situation. SWOT-analysen kartlägger noggrant företagets styrkor (strenghts), svagheter (weaknesses), möjligheter (opportunities) och hot (threats) (Kotler, 2013:54).

Som styrkor räknas inre förmågor, resurser och sådana positiva situationsfaktorer som hjälper företaget att tjäna kunden och uppnå sina mål (Kotler, 2013:54). Svagheter utgörs av inre begränsningar och av negativa situationsfaktorer som kan på negativa sätt påverka företagets prestationer (Kotler, 2013:54-55). Möjligheter är gynnsamma faktorer eller trender utanför företaget, vilka företaget kan dra nytta av (Kotler, 2013:55). Ogynnsamma faktorer och trender utanför företaget är hot, som kan skada företagets prestation (Kotler, 2013:55).

Då man fullgjort analysen ska man försöka minska hoten och helst totalt eliminera alla svagheterna. Styrkorna  analyseras noggrant, för att bestämma i vilka möjligheter man kan bäst använda sina styrkor av (Kotler, 2012:55). Med hjälp av SWOT-analysen kan man vidare börja fundera på specifika planer och åtgärder, då man redat ut hur marknadsföringen ser ut idag och vilka är de punkter som bör antingen användas av eller göras något åt. 


Oona Lammi


Källor: Philip Kotler, Gary Armstrong, Lloyd C. Harris, Nigel Piercy: Principles of Marketing 6th European Edition, 2013

                                  Marketing Audit


Jag har läst om modellen ”Marketing Audit”. Marketing audit skulle kunna översättas till ”marknads granskning” på svenska.
Marketing Audit går ut på att man gör en utförlig analys av ett företags ställning på marknaden. Analysen innebär att man granskar företagets omgivning, mål, strategier och verksamhet under en viss period (Kotler 2005:69). Då man gör denna analys är målet att upptäcka svagheter och möjligheter i företaget och genom detta bygga en ny plan som skall förbättra företagets prestationer på marknaden.

Något annat som företag bör analysera är den aktuella marknadsföringssituatonen och strategin. Detta sker genom att man samlar information om hur bra produkten är, hur konkurrensen ser ut och hurdan distribution företaget har.
Ett bra exempel på detta som gäller konkurrens och den egna produkten är när Apple lanserade iPhone, dvs. en telefon med pekskärm. Genast började Apples konkurrenter att tillverka telefoner med pekskärmar för att kunna fortsätta konkurrera.

Då omgivningen inte är något som företaget själv kan kontrollera gäller det att ett företag analyserar vilka möjligheter omgivningen ger och vilka hot som finns (Kotler 2005:69). Detta sker genom att man tittar på demografin, t.ex. vilka trender som är på gång i området som företaget verkar i, hurdan ekonomin är och hur den kan påverka försäljningen, hurdan är tillgången till energi och råvaror, lagar som gäller verksamheten osv.
T.ex. när det gäller trender. Om en trend är på gång kan företaget dra fördel av detta genom att börja producera varor som följer trenden. Speciellt om företaget är ute i ett tidigt skede med sina produkter.


Vincent Wrede

Källor:
Principles of marketing 4th edtion, Philip Kotler, Veronica Wong, John Saunders, Gary Armstrong.

ANALYS AV AFFÄRSPORTFÖLJ

 

”Ett företags affärsportfölj är en samling av ett företags affärer och produkter som tillsammans bildar själva företaget” (Kotler, 2005, s.60). Det är viktigt för företaget att med jämna mellanrum analyseras dess portfölj. Genom denna analys kan företaget i fråga bestämma vilka affärer eller produkter som är värda att utvecklas eller i vissa fall avvecklas.  Porföljsanalysen kan ge företaget en bättre insikt av sina affärer och sålunda få en möjlighet att planera en bättre strategi inför framtiden.

Då man inleder analysen skall företaget ta reda på vad som skall utvecklas/avvecklas. Detta gör man genom att undersöka vilka av företagets strategiska enheter (strategic business units)  är de mest attraktiva på marknaden och för företagets framtidsplaner. (Kotler, 2005, s.60).

För att visa hur portföljsanalys kan användas i praktiken, använder jag mig av en artikel jag läste här om dagen som handlade om möjliga avvecklingen av Apples iPod-enhet i framtiden. Låt oss säga att Apple har undersökt deras iPod- och iPhone-enheter i deras affärsportfölj och kommit till slutsatsen att iPhones är mer attraktiva för deras konsumenter än iPods. Därefter har de gjort beslutet att iPhone-enheten är mer värdefull än iPod-enheten och en fortsatt utveckling och investering inom denna enhet är till nytta för företagets framtid. iPod-enheten får sedan det dystra meddelandet att den inte längre uppfyller de mål som företaget lagt framför sig och måste därmed avvecklas.

Mer om den möjliga avvecklingen av Apples iPods kan läsas här: http://www.theverge.com/2014/1/27/5351918/apples-ipod-rides-into-the-sunset

Paul Seppänen
 
Källor: Principles of marketing, 4th European edition, Philip Kotler, Veronica Wong, John Saunders, Gary Armstrong.

 

måndag 27 januari 2014

Radikal marknadsföring...


Jag har läst artikeln "Sodastream And Scarlett Johanson Make A Splash". Artikeln handlar om varumärket SodaStream vilka är väldigt små inom sin bransh. SoudaStream producerar maskiner som man kan kolsyra vanligt vatten med hemma och till vilken man använder PET- flaskor som är återanvändbara. Artikeln fokuserar på hur SoudaStream har skapat publicitet genom den ursprungliga tv-reklamen som blev förbjuden under Super Bowl 2013.

SodaStream lanserade 2012 en samhällelig marknadsföringskampanj. Reklamkampanjen gick ut på att de gjorde ca. 30 installationer vilka illustrerade och dramatiserade allt det avfall som uppstod på grund av en ända familj som drack Coca-Cola under 5 år. Installationerna bestod av tomma Coca-Cola flaskor. Dessa 30 installationer reste runt i världen för att visa hur mycket avfall som uppstår då man dricke Coca-Cola eller Pepsi.


SodaStream ville genom detta skapa en ”David & Goliat” historia angående miljön i världen. Då det var en reklam som specifikt inriktade sig mot Coca-Cola och Pepsi, vilka är marknadsledande, anklagades SoudaStream för att ha kränkt Coca-Colas varumärke och ville att SoudaStream skulle ta tillbaka sina reklamer. Detta leder oss till Super Bowl 2013. Istället för att backa ned och ändra sina reklamer skapade SoudaStream en ännu aggressivare reklam vilken var menad att spelas under Super Bowl.   
Reklamen handlar om hur mycket flaskor som skulle sparas om alla skulle köpa en Soudastreamer istället för Coca-Cola eller Pepsi. I reklamen ser man Coca-Cola och Pepsi flaskor explodera för att förstärka bilden av att man sparar på miljön genom att välja SoudaStream istället. Det var denna reklam som sedan blev förbjuden och ersattes med en annan reklam av SoudaStream som inte var lika kränkande mot Coca-Cola och Pepsi.

Det var även detta och inte reklamen i sig som gjorde att SoudaStream fick väldigt stor publicitet globalt.

Jag tyckte att det var intressant att det var just denna händelse som gjorde att SoudaStream fick ögen på sig. Att de genom sin aggressiva marknadsföring lyckades nå människor på ett sätt som de inte hade gjort förut. Jag är även intresserad av om det är sådana radikala händelser som är nödvändiga i dagens läge med högre konkurrens än någonsin för att göra sig hörd? Exempel som kan likna och vara värre är Miley Cyrus som har haft medians ögon på sig till en mycket högre grad sedan hon började agera mer radikalt!

Vincent Wrede (kompletteringuppgift)

Källor:

http://www.forbes.com/sites/davidvinjamuri/2014/01/27/sodastream-and-scarlett-johansson-make-a-splash/

söndag 26 januari 2014

Marknadsföringens-ABC







Vem är Jopavi?
Jopavi består av fem mycket olika individer. Det är vår mångfald inom gruppen som gör det möjligt för oss att verkligen öppna ögonen och se saker från mycket olika perspektiv, vilket alltså berikar oss alla. Alla bidrar vi  med olika personliga och akademiska erfarenheter under lärande processen. Det är också den här mångfalden som bidrar till att vi kan lösa uppgifter på ett unikt och ändamålsenligt sätt. 
Ur kursen önskar samtliga gruppmedlemmar få en insikt över vad marknadsföring innebär, hur vi själva blir utsatta för marknadsföring och hur man kan använda sig av marknadsföring för lukrativa syften. Att kollektivt prestera välgjorda arbeten, koordinera flera individer effektivt och time-management är egenskaper som vi också önskar ha uppnått mera säkerhet inom efter att kursen avklarats. 


Under följer en kortfattad individuell presentation av samtliga gruppmedlemmar.


Annika Forss är en 25 år gamla målmedveten student med akademiska erfarenheter från två olika fält. Hon har en Politices kandidat inom ämnet Utvecklingspsykologi men upptäckte ett brinnande intresse för affärer och organisationsverksamhet. Hon strävar efter att bli utexaminerad Ekonomie magister våren 2015 med huvudämne i Organisation och Ledning. Efter examinationen önskar hon hitta ett jobb utanför Finland, gärna där hon i sin vardag får använda flera av de fem språken hon bemästrar. För övrigt hör mat och idrott till hennes stora passioner.  


Oona Lammi är en första års finskastuderande, men tänker på att byta huvudämne nästa år, troligtvis till något av de ämnen Åbo Akademis handelshögskola har att erbjuda. 
Hon talar finska som sitt modersmål, men pratar även flytande svenska efter att ha gått skolan på svenska. I gymnasiet var hon på utbyte i Colorado USA, och hon planerar att även i framtiden göra utbyte. Vart, vet hon inte ännu. Först tänker hon nog hitta det rätta huvudämnet. 




Johan Sangder är en snart 24-årig studerande på Institutionen för kemiteknik, med huvudämnet Processkemi. Han har snart en teknologiekandidatsexamen och har ca ett år studier kvar tills han avklarat diplomingenjörs utbildningen. Han är född i Åbo, har levt hela sitt liv i Åbo och kommer antagligen att leva också resten av sitt liv i Åbo.

Största intressen på fritiden är motorcyklar och olika vattensporter så som vattenskidning och Jet Skis. Under vinterhalvåret gör han som Mumin och sover största delen av tiden.




Vincent Wrede är en 19-årig första årets studerande på Handelshögskolan.                                       Han skall snart välja huvudämne vilket kommer bli ett svårt val mellan organisationsteori och redovisning. Han är född och uppvuxen i skärgården på Åland. Han flyttade till Åbo som 15-åring för att börja gymnasiet och har trivts bra än så länge.
Största intressen på fritiden är att träna och han är starkt tävlings inriktad när det gäller fysisk aktivitet.




Paul seppänen är en 19-årig ekonomstuderande vid handelshögskolan. Det nästa stora valet i hans liv kommer att vara valet av huvudämne, det blir en svår kamp mellan nationalekonomi och organisation och ledning. Nästa sommar bär det av till Drakan.



CENTRALA BEGREPP
Jopavi skapar tillsammans marknadsföringens-ABC. Nedan finns kortfattat summerade de mest centrala begreppen för marknadsföringen runt vilka hela vetenskapen bygger. Vi kommer själva att använda den här ABC:n som ett hjälpmedel i framtida uppgifter.

Internationell marknadsföring - detta innebär att företagets marknadsföringsåtgärder inkluderar aktiviteter, intressen, eller uppdrag i fler än ett land. Kontrollen av dessa marknadsåtgärder sker utifrån landet där produkterna och tjänsterna är fysiskt sålda (Doole & Lowe, 2008:6).

Konsumentmarknadsföring - Marknadsföringen för konsumenter styrs av konsumenternas köpbeteende och konsumentmarknaden. Konsumenternas köpbeteende innebär köpbeteendet för enskilda individer och hushåll som köper varor och tjänster för personligt bruk. Konsumentmarknaden innehåller dessa indivder och hushåll (Kotler et al, 2005:255). Inom konsumentmarknadsföring kan segmenteringen baseras på geografiska, demografiska, psykografiska eller beteendemässiga aspekter (Kotler et al, 2005:447).

Kundtillfredsställelse - är ett väldigt viktigt begrepp för marknadsförare. Begreppet handlar om huruvida en produkt uppfyller konsumentens förväntningar. För en marknadsförare är det självklart ytterst viktigt att antingen uppfylla förväntningar eller t.o.m. glatt överraska konsumenten. En nöjd kund är viktigt för marknadsföraren då detta ökar chanserna för ett nytt köp. Produktens goda egenskaper sprids även till nya kunder snabbare via en nöjd kund.


Kundvärde - det värde kunder ger en produkt eller tjänst, efter att uppskattat skillnaden mellan all de nytta och kostnader produkten eller tjänsten har jämfört med konkurrenters produkter eller tjänster (Kotler, Armstrong, Harris, Piercy, 2013:13).

Marknad - konceptet marknad föds ur konceptet utbyte och relationer. Marknaden består av potentiella och faktiska köpare av en produkt. Utbytet mellan köpare och säljare sker i och med att köparen har ett behov som säljaren kan tillfredsställa. Att hantera marknader och skapa lukrativa relationer är vad marknadsföringen går ut på (Kotler & Armstrong, 2008:7-8). 


Marknadsföring - handlar inte bara om att göra reklam och sälja, vilket många kanske tror. Det är fråga om en samling av handlingar som tillsammans bildar den helhet som vi kallar marknadsföring. Allt från planeringsfasen till lanseringens reklamkampanj och vidare till förbättringar av produkten kan kallas marknadsföring. Marknadsföringen pågår så länge som produkten ”lever”. All kontakt mellan konsument och producent är också en ytterst viktig del av marknadsföringen av en produkt.

Marknadsföringsmanagement - konsten att välja marknader och bygga lukrativa relationer inom dem. Målet för en marknadsföringsmanager är att hitta, locka till sig, bibehålla, och utveckla målgrupper av kunder genom att skapa, leverera och kommunicera ett konsumentvärde. Till marknadsföringsmanagerns hör också att utveckla en marknadsföringsstrategi. För att lyckas med detta måsta frågor som vilken är vår målgrupp, och hur kan vi bäst tjäna kunderna inom denna målgrupp (Kotler & Armstrong, 2008:8).

Marknads segmentering - Uppdelning av marknaden till segment, där varje segment uppgörs av kundgrupper som i sitt segment har liknande behov, karaktär eller beteende. Detta kan hjälpa till med att bestämma till vem man säljer och hur man säljer sina produkter eller tjänster (Kotler, Armstrong, Harris, Piercy, 2013:51).

Relationsmarknadsföring - innebär att man skapar, upprätthåller och förstärker relationen till kunden (2008 Kotler 11). Detta innebär att företaget inte bara säljer en produkt utan även att man genom en stark relation till kunden försäkrar organisationen om framtida försäljningar.

Samhällelig marknadsföring - ett koncept som går ut på att organisationen skall fastställa behovet, viljan och intresset i en specifik målgrupp och leverera den önskade varan eller tjänsten effektivare än konkurrenterna på ett sätt som bibehåller eller förbättrar samhällets välmående (17 Kotler 2008).



Referenser

Doole, Isobel & Lowe, Robin, 2008, International Marketing Strategy – Analysis, development and implementation, Fifth Edition, South-Western Cengage Learning, London
Kotler, Philip, Wong, Veronica, Saunders, John, Armstrong Gary, 2005, Principles of Marketing, Fourth European Edition, Pearson Education Limited, Harlow





VARUMÄRKE

KOMPLETTERINGSUPPGIFT

 

Jag har läst artikeln ”The choreography of design, treasure hunts, and hot dogs that have made Costco so successful”. Artikeln handlar om varuhuskedjan Costco som trots sitt lilla urval (3600 produkter, jfr. Walmart: 142 000 produkter),  ingen reklam för icke-medlemmar och medlemsavgift för att ens träda in i affären, har blivit den sjätte största återförsäljaren i världen.

Marknadsförarna i företaget har gjort allt tvärtom traditionellt tänkande. Det finns endast få substitutprodukter i affären men i urvalet kan man ändå finna allt från påläggsost till äkta picassomålningar.. Affären har tagit bort kundernas valmöjligheter, vilket skall göra affärsbesöket mindre stressigt. 25% av deras produkter finns endast en viss tid i urvalet varefter det byts ut mot nya. Detta kan leda till att kunder fler produkter p.g.a. en slags rädsla att i framtiden inte längre få produkten. Affären flyttar även omkring en stor del av sina vardagsprodukter i affären, som ofta köps impulsmässigt, vilket tvingar kunderna att leta upp t.ex. Tandkräm eller toapapper var och varannan gång de besöker affären. Detta utsätter kunden för flera produkter.

I mina öron låter detta som något väldigt jobbigt men det visar sig dock att denna affärsdesign fungerar väldigt bra. Att någon annan gör de flesta av dina val kan mycket väl göra affärsresan mera behaglig. Om produktplaceringarna dessutom är väluttänkta kanske man på riktigt hittar saker som man behöver. Det föränderliga produkturvalet kan lockar säkert kunder till affären oftare i hopp om att hitta något grannen inte har.

Varumärket Costco har gjort något som nästan verkar omöjligt. Den traditionella marknadsföringen har ingen plats i denna affärskedja och kedjan drivs främst med idéer som nästan verkar vilseledande för kunden. Trots det har kedjan förankrat sig väl och framstår idag som en av de största återförsäljarna i världen.

Paul Seppänen

 

http://www.fastcompany.com/3025312/dialed/the-choreography-of-design-treasure-hunts-and-hot-dogs-that-have-made-costco-so-succe

 

fredag 24 januari 2014

Sport eller promo?

Superbowl betyder för reklambranschen vad modeshowen betyder för modeindustrin. Den andra februari tävlar Seattle Seahawks och Denver Broncos om vem som vinner Superbowl i år. Men före matchen inleds, pågår en mycket intensiv tävling mellan olika stora brand, över vem som ska vinna de amerikanska (och resten av världens) konsumenternas uppmärksamhet. Enbart de största och mest välkända branden kvalificerar sig till den här kampen eftersom summorna marknadsföring under det här evenemanget uppgår i är ofattbara (Yakowich, 2014, januari 21). Nedan finns en infograf om information som är relevant för oss inom affärsvärlden, angående möjligheterna som superbowl medför, även för de varumärken som inte har budget att delta i den direkta marknadsföringen.



Jag finner det att vara mycket intressant hur ett sportevenemang kan resultera i sådana betydelsefulla utfall för företagen, helt beroende på hur väl de presterat på marknadsförings-fronten. Personligen tycker jag nog att spektaklet superbowl faktiskt mer handlar om just för stunden populära företag och deras innovativa marknadsföringskampanjer, än om själva sporten som evenemanget egentligen finns till för. Ett illustrerande exempel är att jag slår vad om att fler människor känner till Volkswagens Dart Vader reklam än vem som spelade i finalen och vann superbowl i fjol.

 - Annika F (Komplettering 1)

Källor

Yacowich, W. (2014, 21.1.), Infographic: 10 Super Bowl Facts Your Brand Needs To Know. Inc.. Hämtad 2014-01-22 från http://www.inc.com/will-yakowicz/10-super-bowl-facts-your-brand-needs-to-know.html

onsdag 22 januari 2014

uppgift 2


Mina syn på marknadsföring har ändrats ganska mycket efter att ha läst de första kapitlen i boken.
Före jag hade läst i boken trodde jag i princip att marknadsföring främst och nästan enbart handlade om reklam. Jag visste inte att marknadsföring hade så många olika dimensioner. T.ex. att marknadsföring förutom reklam via tidningar och tv också handlar om rätt design på både varor och paketen som produkten kommer i till att skapa en långvarig relation mellan producenten och konsumenten.
Intressant tyckte jag att var att marknadsföring har gått från att bara försöka sälja så mycket som möjligt utan att bry sig om till vem eller varför till att handla om att bygga relationer till konsumenterna och se till deras intressen och genom detta nå större vinst. Jag tycker att det är väldigt bra att utvecklingen har gått åt det hållet då det innebär att fler människor får det dom vill ha och det späder på nyskapandet bland producenterna. Annat som jag tyckte att var intressant var hur man kan ” skapa en ny marknad” och övertyga folk om vad de vill ha.

De begrepp som intresserade mig mest är ”Customer satisfaktion”, ”Marketing management” och ”societal marketing concept”.

”Customer satisfaktion” betyder till vilken grad en produkt motsvarar en konsuments förväntningar (Kotler, Wong, Saunders, Armstrong 2005). Det viktiga med detta begrepp var kanske att förstå att man blir ganska nöjd om en produkt motsvarar ens förväntningar och väldigt nöjd om den överträffar ens förväntningar. Men om produkten däremot är sämre en man väntat är man antagligen inte nöjd och köper antagligen inte produkten på nytt. Jag tyckte att detta var intressant eftersom att det inte är något jag skulle komma att tänka på själv men som ändå stämmer väldigt bra. Att sedan lära sig att marknadsföra till rätt grad för att produkten skall överträffa förväntningarna intresserar mig.

”Marketing management” betyder att marknadsföra till rätt kundkrets dvs. hitta rätt marknad (Kotler et.al 2005). Detta intresserar mig då detta anatgligen är viktigt t.ex. om man startar ett eget företag och skall hitta kunder. Speciellt om man har en produkt som man är rätt ensam om att sälja och som det är begränsad efterfråga på.

”Societal marketing concept” betyder att man marknadsför genom att se till att något blir bättre i samhället (Kotler et.al 2005). Jag tyckte att detta är ett viktigt begrepp eftersom att det finns väldigt stora skillnader i världen och vad gäller välfärden i olika kontinenter. Och jag tycker även att det är bra att människor har börjat bry sig om varifrån produkterna kommer och slutat att endast köpa det som är billigast. Detta sätt att marknadsföra skapar en motvikt mot de multinationella storföretagen som tar den billigaste arbetskraft de får tag i och låter den arbetskraften jobba under väldigt dåliga villkor.

Källor: Philip Kotler, Veronica Wong, John  Saunders, Gary Armstrong. Principles of marketing 4th european edition 2005.

Vincent Wrede

Vad är marknadsföring?


Redan genom att läsa det inledande kapitlet till Principles of Marketing av Kotler et al. (Fourth European Edition, 2005) har jag bevisat att så gott som alla mina tankar om marknadsföring varit fel. Mina tidigare uppfattningar har kretsat mycket kring produkter och tjänster, när det enligt Kotler handlar om kunden och dennes behov. Marknadsföringen har i mina ögon fått en mera komplex och mångfacetterad natur, som inte alls är lätt att förstå.

Begrepp som jag tycker är intressanta är bland annat kundvärde, branding och relationsmarknadsföring. Kundvärde, Customer value (Kotler et al, 2005:10), är intressant för att det värde som kunden uppfattar i och med att denne äger en produkt är individuellt och går inte enligt mig att mäta.

Begreppet branding, Branding,fäste min uppmärksamhet för att det möjligtvis är något jag själv borde använda mig av i mitt företag. Branding hjälper företag att diversifiera sig på marknaden och skapa ett värde för företaget.

Relationsmarknadsföring, Relationsship marketing (Kotler et al, 2005:11), valde jag för att även det har en personlig koppling till mig. Att skapa, upprätthålla och förbättra ett förhållande med kunder för att få dem att utnyttja tjänster pånytt och i bästa fall markadsföra dem vidare till sina bekanta är i största grad det jag är efter.

Källa:


Kotler, Philip, Wong, Veronica, Saunders, John, Armstrong Gary, 2005, Principles of Marketing, Fourth European Edition, Pearson Education Limited, Harlow

 //Johan Sangder

Jag och marknadsföring

Jag har redan länge intresserat mig för marknadsföring, och fastän många av begreppen var redan bekanta för mig, förstod jag efter att ha läst första kapitlet av boken Principles of Marketing (Kotler et.al.) att jag enbart skrapat ytan av det hela. Det som fick mig mest att se bredare var vad Peter Drucker sade: "The aim of marketing is to make selling unnecessary" (Kotler et.al. 2013: 5).

Jag visste att marknadsföring har mycket att göra med att skapa värde och lojalitet hos kunder, men förstod inte förrän nu hur komplex processen med det är.  Därför är jag mycket intresserad i allt det som har att göra med att lära känna markandsfältet och vad kunderna har för behov och krav. Här är det speciellt kundvärdet och kundtillfredsställningen som intresserar mig. Kunder talar med varandra och kan således påverka företagets rykte antingen på ett positivt eller negativt sätt (Kotler et.al. 2013: 7).

Det andra som intresserar mig är det som kallas för "market segmentation" (Kotler et.al. 2013: 8). Hur väljer man det grupp kunder man riktar sig mot och hurdana löften ger man? 

Det som intresserar mig mest är dock "CRM" alltså "customer relationship management". Hit hör så mycket viktigt, av vilka speciellt "consumer-generated marketing" intresserar mig (Kotler et.al. 2013: 17). Här tas det upp att kunder har ett allt större roll i byggandet av brändet, vilket jag håller med om.

Alltså som helhet vill jag gärna lära mig mer om hur kunder påverkar brändet och försäljningen, och förstås hur man kan dra nytta av detta. 

Källor: Philip Kotler, Gary Armstrong, Lloyd C. Harris, Nigel Piercy: Principles of Marketing, 6th European Edition, 2013

Oona Lammi

uppgift 2


Efter att ha läst introduktionskapitlet i principles of marketing av Philip kotler m.fl. har min syn på marknadsföring redan ändrats. Innan denna kurs var min bild av marknadsföring väldigt mycket snävare,  trodde det främst handlade om öka försäljning med hjälp av reklam. Givetvis visste jag att det var fråga om lite mer än det  ovannämnda men hade aldrig tidigare funderat mera över marknadsföringens verkliga betydelse.

” A social and managerial process by which individuals and groups obtain what they need and want through creating and exchanging products and value with others” ( Kotler, Wong, Saunders, Armstrong. 2005, s.6)

Så här definieras marknadsföring i boken. Definitionen fick mig att förstå djupet av termen bättre. Man inser att både konsumenter och marknadsförare gynnas av marknadsföring, de rätta produkterna når konsumenterna och marknadsförarna nås av deras målgrupp lättare. Detta gäller speciellt inom den nyaste marknadsföringsfilosofin som på engelska kallas för societal marketing concept, som enligt boken definieras: ”the idea that the organisation should determine the needs, wants, and interests of target markets and deliver the desired satisfactions more effectively and efficiently than competitors in a way that maintains or improves both the consumer’s and society’s well-being. (Kotler et al., 2005, s.17) The societal marketing concept är något som mycket väl kan vara ett av de viktigaste begreppen hittils. Jämförelsevis kan man nämna ”the selling concept” som kort sagt går ut på att med hjälp av stora reklamkampanjer och storförsäljning försöka få konsumenter att köpas företagets produkter oavsett om produkten är bra eller dålig. Denna filosofi är inte hållbar och i dagens ekonomi är hållbarhet och effektivitet ytterst viktigt.

Två andra begrepp jag anser vara mycket viktiga är kundvärde och kundtillfredställelse. Det är viktigt för företag att kunna uppfylla dessa konsumentkrav för att kunna vara effektiva och hålla sin position på marknaden.
Källor: Philip Kotler, Veronica Wong, John  Saunders, Gary Armstrong. Principles of marketing. 4th European Edition. Pearson Education Limited

 
Paul seppänen